Fast food and representations of health, body, what relationship? A field study with a sample of inhabitants of the city of Sidi Bel Abbes

  • Wahiba MAHIDA University of Sidi belabas ( Algeria)
  • Zaoui FEKROUNI University of Sidi belabas ( Algeria)
Keywords: Food, representations, social constraints, fast food, health, body

Abstract

It is noted nowadays that the nutrition pattern has underwent several changes, which is part of the social and cultural change of society as a whole. Perhaps the most important of them is what touches on food issues and its records, cooking and its techniques, taste and its determinants, nutrition and its habits and forms of its practice… etc

In short, the symbolism and function of eating has changed and which has long been emphasized by anthropologists to a greater degree, and sociologists to a lesser extent on its importance in shaping the cultural characteristics and peculiarities of societies at different levels of development.

Nutrition has become an industry with its own mechanisms and system, which are not necessarily in line with the symbolism and rituals of nutrition, thus, it is inconsistent with its social and cultural significance.

Therefore, the aim of the article is to present elements of a different sociological thinking, which may give a greater understanding of the representations of the studied sample of the nature of the link between nutrition and the body. Although the concept of nutrition is a social and cultural product, it is at the same time a field of individual possibilities through their understanding and representation of nutrition and the body

References

تقرير وزارة التجارة وترقية الصادرات (01/02/2022) الرابط: https://www.commerce.gov.dz/statistiques/le-bilan-de-controle-11
كلمة وزير الصحة بمناسبة اليوم العالمي لمكافحة السمنة. https://radioalgerie.dz/news/ar/article/20210304/208055.html
صولة عماد، هوية الطعام وطعام الهوية، مجلة علوم الإنسان، العدد 02 جوان 2012 ص ص.
لوبك ج.د. فاكان، نحو علم ممارسة اجتماعي: بنية سوسيولوجيا بورديو ومنطقها، ترجمة أحمد حسان، مجلة فصول العدد 60. 2002، الهيئة المصرية العامة للكتاب، مصر ص ص 197 – 184.
شهرزاد بسنوسي (2011)، ثقافة التغدية وعلاقتها بمرض السمنة بمنطقة تلمسان. مقاربة أنثربولوجية، رسالة ماجستير أنثوبولوجيا جامعة أبي بكر بلقايد تلمسان. الجزائر 2010 – 2011. ص 111 الرابط: http://dspace.univ-tlemcen.dz/bitstream/112/204/3/Chahrazed.pdf
بن عمارة محمد، تأثيرات أنماط البيئة في تغير العادات الاجتماعية الغذائية، دكتوراه علوم علم اجتماع البيئة، جامعة بسكرة .2014 -2015. الرابط: http://thesis.univ-biskra.dz/1493/1/Socio_d13_2015.pdf
بولكعیبات ادریس (2001)، وضعیة الطبقة الوسطى في الجزائر"رسالة دكتوراه علوم علم الاجتماع، جامعة قسنطینة،
فؤاد كامل: الغير في فلسفة سارتر دار المعارف مصر بدون سنة طبع.
. Agbessi H, Dossantos et Damon M(1987) , Manuel de nutrition africaine Édition Kartaala
B. Maire& autres, L’essor des maladies chroniques liées à l’alimentation dans les pays du Sud: le cas du Maghreb. Journée Scientifique: «De l’assiette au champ» Montpellier 22 octobre 2009 URL : https://www.agropolis.fr/pdf/assiette-champ-09/maire-assiette-champ.pdf . consulte le 8 / 04 / 2019.
Bourdieu pierre : Esquisse d'une théorie de la pratique. Ed SEUIL, coll. .POINTS ESSAIS, 2000. P 202.
Brahim Bensafia, « l’histoire en mangeant. Du couscous au hamburger » Magazine le Cap Algérie, N°07, de01au 15 septembre2008,PP 22-23.
Carmen Rial, « Le charme fast-foodien ». Revue vibrant v.3 n.2 PP 147 – 178. URL : http://www.vibrant.org.br/downloads/v3n2_rial.pdf
Corbeau Jean‐Pierre, « l’exotisme au service de l’égotisme. Nourritures vietnamiennes et métissages des gouts francais » in pratique alimentaires et identité culturelles. Revue les études vietnamiennes. N125 – 126 Hanoi 1997 . PP 323 -345.
Corbeau Jean‐Pierre. « Pour une approche plurielle de notre alimentation ». Revue CHOLE-DOC 104. Novembre - décembre. 2007 P 1. URL : http://doc.hubsante.org/opac/doc_num.php?explnum_id=7932
FISCHLER C. « Le dégoût : un phénomène bio-culturel ». Cah Nutr Diét 1989b, 24 - P:381-384.
FISCHLER C., MASSON E. (s.d.) (2008), Manger : Français, Européens et Américains face à l’alimentation, Odile Jacob cité par Thierry MATHÉ Thomas PILORIN Pascale HÉBEL, du discours nutritionnel aux représentations de l’alimentation. CAHIER DE RECHERCHE N° 252 DÉCEMBRE 2008 p 10 . consulté le 3 mars 2016.URL : http://www.credoc.fr/pdf/Rech/C252.pdf
Published
2023-11-15
How to Cite
MAHIDA, W., & FEKROUNI, Z. (2023). Fast food and representations of health, body, what relationship? A field study with a sample of inhabitants of the city of Sidi Bel Abbes. Social Sciences Journal, 17(3(Special), 65-79. https://doi.org/10.34118/ssj.v17i3(Special).3696
Section
Articles