The relationship between food security and sustainable development: an analytical reading of the 2021 FAO report

  • Houria sari جامعة عمار ثليجي – الأغواط
  • SARA HADDA bouderbala جامعة عمار ثليجي – الأغواط
Keywords: food security, sustainable development goals, challenges

Abstract

This study aims to determine the parameters of the relationship between food security and sustainable development goals, as well as to know the extent of progress in achieving food security requirements in accordance with the sustainable development goals and the most important challenges facing the achievement of those requirements, To achieve the objectives of the study, data from the FAO report for the year 2021 were used.

The study found that there is insufficient progress in food security indicators, which indicates that the relevant sustainable development goals are far from being achieved at the global level by 2030. There are also a number of challenges facing the realization of these requirements, and these challenges are increasing with the outbreak of the virus. The COVID-19 pandemic and the measures taken to contain it. Finally, the study presented a number of recommendations, the most important of which was urging countries and governments to develop integrated solutions for policies, investments and legislation that would enable them to face these challenges

References

- الجمعية العامة للأمم المتحدة. (2015). تحويل عالمنا :خطة التنمية المستدامة 2030. الأمم المتحدة.
- اللجنة الاقتصادية والاجتماعية لغربي آسيا الأمم الم. (2020). رصد الأمن الغذائي في المنطقة العربية. بيروت.
- حسين أحمد السرحان، و حسين باسم عبد الأمير. (2017). إنعدام الأمن الغذائي :الأسباب وسبل المعالجة القارة الإفريقية إنموذجا. مجلة جامعة كربلاء العلمية، 15(4)، الصفحات 136-151.
- حسين قادري. (2021). سبل تحقيق الأمن الغذائي المستدام. مجلة الباحث للدراسات الأكادمية، 8(1)، الصفحات 560-580.
- عبد الرحمن العايب. (2011). لتحكم في الأداء الشامل للمؤسسة الاقتصادية في الجزائرفي ظل تحديات التنمية المستدامة،(أطروحة دكتوراه). كلية العلوم الاقتصادية والتجارية وعلوم التسيير، الجزائر: جامعة فرحات عباس.
- عبد الرزاق بولودان، و ياسين بورويسة. (2020). الأمن الغذائي الجزائري بين حتمية تطوير سياسات الإنتاج والتسويق و استمرار العجز الغذائي. مجلة معالم للدراسات الاعلامية والاتصالية، 1(2)، الصفحات 83-106.
- علي مكيد، و فريدة بن عياد. (2018). واقع الأمن الغذائي الجزائري في ظل مؤشرات الأمن الغذائي العالمي. مجلة البحوث والدراسات العلمية، 12(1)، الصفحات 1-9.
- عيسى نجيمي، مناد ادر، و جهيد بوطالب. (2018). خدمة التنمية المستدامة في الجزائر "الجهود والاستراتيجيات". مجلة نماء للاقتصاد والتجارة، 1، الصفحات 183-199.
- كريمة بوقزولة. (2020). العولمة والتنمية المستدامة. مجلة المفكر للدراسات القانونية والسياسية(10)، الصفحات 336-356.
- محمد مصطفى سالت. (2017). التنمية الزراعية المستدامة ورهان الأمن الغذائي في الجزائر من خلال شعبة القمح (أطروحة دكتوراه). كلية العلوم الدقيقة وعلوم الطبيعة والحياة قسم العلوم الزراعية، بسكرة: جامعة محمد خيضر.
- منظمة الأغذية والزراعة والصندوق الدولي للتنمية الزراعية واليونيسيف وبرنامج الأغذية العالمي ومنظمة الصحة العالمية. (2021). تقرير حالة الأمن الغذائي والتغذية في العالم. روما: منظمة الأغذية والزراعة للأمم المتحدة.
Published
2022-06-05
How to Cite
sari, H., & bouderbala, S. H. (2022). The relationship between food security and sustainable development: an analytical reading of the 2021 FAO report. Journal of Excellence for Economics and Management Research, 6(1), 163-180. https://doi.org/10.34118/jeemr.v6i1.3570
Section
Original Article